Webáruház


Termékdíj tájékoztató

 

Az általunk forgalmazott csomagolószer utáni termékdíjat cégünk megfizeti, így ezzel kapcsolatosan sem adminisztrációs, sem bevallási, sem fizetési kötelezettsége nincs.

 

A 2021. július 1-től érvényes termékdíjak az alábbi táblázatban találhatók. Ezeket a díjakat a weboldalon található árlisták "Termékdíjjal növel ár" oszlopai darabra vetítve tartalmazzák.

 

Termék

Termékdíj

Műanyag bevásárló táska, értékesítési ponton biztosított tasak

1900 Ft/kg

Műanyag tasak, zsák, tömlő, síkfóla

57 Ft/kg

Papír

19 Ft/kg

PLA (lebomló) tasak, táska

500 Ft/kg

Gumi

57 Ft/kg

A fenti árak az ÁFA-t nem tartalmazzák!

 

Fontos változás, hogy 2021. július 1-től az értékesítési ponton (boltok, üzletek, piac stb.) használt tasakok termékdíja 1900 Ft/kg-ra változik, ahogy az a fenti táblázatban is látható.

 

EPR-díj

 

2023. július 1-től a csomagolóanyag felhasználóknak EPR-díjat (EPR: kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettség) kell fizetniük. A vonatkozó jogszabály ugyan gyártót említ, de itt a csomagolás "gyártójáról" van szó, azaz arról, aki becsomagol valamit, vagy saját célra felhasználja a csomagolóanyagot. Fontos, hogy gyártónak számít az is, aki külföldről csomagolt terméket importál belföldi értékesítési céllal (hasonlóan a termékdíj-kötelezettséghez).


Kötelezettségek: regisztráció a MOHU Zrt. oldalán (mohu.hu), regisztráció az Országos Hulladékgazdálkodási Hatósághoz (OKIR-kapu), illetve 2023. július 1-től nyilvántartás vezetése az EPR-köteles termékekről, azok felhasználásáról.
Negyedévente bevallást kell benyújtani az OKIR-kapun keresztül, majd EPR-díjat kell fizetni a MOHU Zrt. által kiállított számla alapján.
A számlán fel kell tüntetni, hogy mely termék vagy csomagolás után lett teljesítve az EPR-díj.

 

A fentiek alól egy fontos kivétel van, az eladóhelyen megtöltött, értékesített csomagolóanyag. Tipikusan ilyen pl. a zöldséges részlegen a műanyag vagy lebomló zacskó, vagy pékáruknál a papírzacskó, a pénztáraknál megvásárolható műanyag vagy papírtáska. E csomagolóanyagok esetében a csomagolószert értékesítő az EPR-díj kötelezett, tehát a tőlünk vásárlók esetében a Fellpack Kft. E termékkör esetében a végfelhasználónak nincs EPR-kötelezettsége!


EPR-kötelezettség alá tartoznak továbbá pl. a raklapok (az újból felhasznált is!), kartondobozok, a sztreccsfólia és sok minden más is. Érdemes átgondolni, hogy milyen csomagolóanyagokat használnak fel a működés során. A kötelezettség akkor keletkezik, amikor az adott csomagolóanyagot saját célra felhasználják, illetve értékesítik a becsomagolt terméket, de választható a készletre vételkor történő elszámolás is. Ez utóbbi sok esetben a célszerűbb, mert nem kell minden egyes felhasználás során rögzíteni a felhasznált csomagolóanyag tömegét. Importált termék esetében pedig a csomagolás lebontásakor is kötelezettség keletkezik.

 

Mi kell a bevalláshoz? Alapvetően az alapanyag típusa és a tömeg. Az EPR-díj tömeg alapú, a Fellpack Kft. minden számlán feltünteti a megvásárolt csomagolóanyag tömegét, melynek segítségével a bevallások elkészíthetők. Ezen kívül szüksége van még a termék anyagára, ez szintén megtalálható a számlánkon a cikkek nevében (pl. LDPE). A BOPP tasakok PP anyagból készülnek.
Csomagolás tekintetében legfontosabb díjtételek 2023-ban: Műanyag és lebomló csomagolás: 219 Ft/kg, papír és karton csomagolás: 173 Ft/kg, egyszer használatos és egyéb műanyagtermék: 113 Ft/kg.

 

KF-kódok (kivonat a jogszabályból a nálunk vásárolható csomagolóanyagokra leszűkítve):

 

1-2 karakter: 11 (csomagolás)

3-4 karakter: anyagáram kódja (02: HDPE, 04: LDPE, 05: PP, 17: biológiailag lebomló műanyag, 19: más/egyéb műanyag, 20: papír hullámkarton lemez, 22: papír)

5-8 karakter: felhasználónak kell meghatároznia a felhasználás módja szerint (szükség esetén kérje szaktanácsadók segítségét)

 

Azon termékek esetében, ahol nem a Fellpack Kft. a kötelezett, nem tudjuk a KF-kódokat számlán feltüntetni egyrészt technikai, másrészt információs ok (nem tudjuk, a vevő milyen célra használja a terméket) miatt. Ezekben a kérdésekben EPR-tanácsadók tudnak felvilágosítást nyújtani.

 

A számlákon kötelező záradékszöveget feltüntetni ("A kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetése az eladót terheli."). Ez a Fellpack Kft. számláin is megtalálható és a saját csomagolásunkra vonatkozik, azaz a csomagolóanyag felhasználójának ettől függetlenül EPR-díjat kell fizetnie a felhasznált csomagolóanyagok után. Ez alól kivétel a 80/2023 (III.13.) kormányrendelet 11. paragrafusában feltüntetett "a fogyasztó számára történő értékesítés helyén megtöltésre tervezett és szánt csomagolószer", ahol a termék ára már tartalmazza az EPR-díjat, azt nem kell még egyszer bevallani, befizetni. Ilyen termékek tipikusan a letéphető bolti műanyag tasakok, a műanyag táskák, a papírzacskók és a papírtáskák is.

 

A fentiek csak az általános tájékoztatást szolgálnak, pontosságukért a felelősséget nem vállaljuk! Kérjük, mindig a hatályos jogszabályok szerint járjanak el!

 

 

Vonatkozó jogszabályok: 80/2023 (III.13) kormányrendelet, 8/2023. (VI. 2.) miniszteri rendelet